The Disciplined Agile Manifesto (Romanian)

Manifestul pentru Agile Disciplinat

Acest Manifest pentru Agile Disciplinat este o extensie a celui original – Manifest pentru Dezvoltarea Agile de Software, scris in 2001 – extensie care reflecta filozofia din spatele framework-ului Livrare Agile Disciplinata (Disciplined Agile Delivery – DAD).

Valorile noastre:

Noi apreciem mai mult:

Indivizii si interacțiunile decât procesele si instrumentele.

Soluțiile consumabile decât documentația detaliata

Colaborarea cu cei implicati decât negocierea contractuala

Receptivitatea la schimbare decât urmărirea unui plan

Cu toate ca exista utilitate si valoare in elementele din dreapta, agiliștii disciplinați apreciază mai mult pe cele din stânga.

 

Principiile Manifestului pentru Agile Disciplinat

 1. Prima noastră prioritate este aceea de a satisface părțile implicate, interesate si afectate prin livrarea devreme si continua a unor soluții, având valoare nou adăugată si utilitate.
 2. Schimbarea cerințelor este binevenita, chiar si târziu in ciclul de dezvoltare-livrare al soluției. Procesele Agile controlează si valorifica schimbarea pentru avantajul competitiv al clientului.
 3. Livrează soluții consumabile in mod frecvent, de la câteva săptămâni la câteva luni, cu o preferința spre perioadele mai scurte
 4. Părțile implicate/interesate/afectate si dezvoltatorii trebuie sa lucreze împreuna zilnic pe parcursul proiectului.
 5. Construiește echipele din oameni motivați. Oferă-le mediul de lucru si suportul de care au nevoie si ai încredere in ei ca vor finaliza sarcinile.
 6. Cea mai productiva si eficace metodă de a transmite informații către şi în interiorul echipei de dezvoltare este comunicarea față în față.
 7. Realizarea/obținerea de soluții consumabile este principala măsura a progresului.
 8. Procesele agile promovează cicluri de dezvoltare-livrare durabile. Sponsorii, dezvoltatorii şi utilizatorii trebuie să poată menține un ritm constant pe un termen nedefinit.
 9. Atenția continua acordata excelentei tehnice si a unei bune proiectări tehnice, sporesc agilitatea
 10. Simplitatea – arta maximizării volumul de munca nerealizat – este esențiala.
 11. Cele mai bune soluții tehnice – arhitectura si proiectare tehnica – cele mai bune cerințe, emerg de la echipe care se auto-organizează.
 12. La intervale regulate, echipa reflecteaza asupra metodelor de a ajunge mai productiva si mai eficace , iar apoi isi ajusteaza si adapteaza modul de lucru in consecința
 13. Folosește si dezvolta bunurile/activele din organizatia/intreprinderea ta, colaborand pentru aceasta cu cei responsabili de aceste bunuri.
 14. Vizualizează munca/activitatea pentru a produce un flux de dezvoltare-livrare fluent si mentine la minimum volumul de munca in desfășurare (WIP).
 15. Dezvolta organizatia/intreprinderea pentru a suporta si sprijini echipe agile, non-agile si hibride.

Legenda termeni

 • Parți interesate si afectate“, „Parti implicate”- din ENG “stakeholders“, toate părțile care pot emite cerințe sau reglementari care afectează cerințele; daca cel mai des întâlniți stakeholders sunt cei din partea clientului, pot fi si alții: de exemplu autorități care stabilesc anumite reguli, pe anumite domenii
 • Livrare” – este vorba aici de tot ciclul de dezvoltare-livrare, unde livrarea este milestone-ul final.
 • Arhitectura” – este vorba de arhitecturi software, adică cele mai importante decizii legate de soluție; nu este termenul folosit uzual pentru domeniul construcțiilor
 • Design” – este vorba de design tehnic, nu de cel legat de aspectul estetic; trebuie inteles ca “proiectare tehnica”
 • Volum de munca curent in desfasurare” – „work in progress” ; in dezvoltarea iterativa se refera de obicei la iteratii si apoi la proiecte (care trebuie sa fie exemple de WIP cu durata redusa); acest aspect are insa mai multe dimensiuni.

Contributor: Valentin Tudor Mocanu

Have any Question or Comment?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *